søndag 6. november 2011

HAR DU RETT BIL?

Kjører du stor flott stasjonsvogn eller sedan og i tillegg har (små) barn? Har du noen gang undret deg over hvilke bil du egentlig trenger? Kanskje finnes det andre biler som gir deg mer for betydelig mindre?


Mercedes Benz E-klasse stv. 2011. Den er jo fin, men er den praktisk for deg og dine?

Jeg har tenkt mye på dette i uken som gikk, etter at Vi Menn Bil kåret årets familiebil her om dagen, og presterte å presse inn 7 stasjonsvogner blant de ti beste(!) Dette innlegget handler ikke om snusfornuft, men om kjøreglede for hele familien. Vi ønsker å rekruttere flere autofile gutter og jenter, ikke færre… Og det begynner selvsagt i baksetet.

Jeg har fått med meg årets lanseringer av nye storbiler som A6, E-klasse og 5-serie. Etter å ha lest nesten alle testene, og til og med testet en av dem selv, blir jeg litt urolig. Bare 5ere og 6ere på bilterningene. Du finner ikke feil, og de er nesten umulig å skille fra hverandre. Men det som uroer meg mest er spørsmålet: Blir du fornøyd som eier? Er det dette du trenger? Jeg skal prøve å forklare.

Du betaler 6-700.000 for en bil som koster 300.000 kroner i Europa. Du blir altså flodd for det som for europeerne er allemannseie. Bilene klarer nesten 250 km/t med dreiemoment på 400Nm pluss, og ikke minst har de 7 og 8 trinns girkasser mellom skinntrukne sportsstoler. Så går det plutselig opp for deg, der du sitter i stillestående kø, mellom Asker og Oslo, eller mellom Kolltveit og Kokkstad; dreiemoment og toppfart har du ikke sett noe til siden du bladde opp på side 234 i instruksjonsboka i salgslokalet. Og de to siste tannhjulene i girkassen har ikke vært i sving siden bilen ble kjørt i testbenk ett eller annet sted i Tyskland...  Du kikker nervøst ned mellom setene for å sjekke girvelgeren.. Jo da, de er der ennå, alle 8, men er det dette den nye bilen din er bygd for? Mens du sitter der med dine ”second thoughts” tennes plutselig lyset i dashbordet som indikerer tette filter. Og da er det ikke pollenfilteret vi snakker om… Det store diesekraftverket får ikke puste i denne helv… køen.


Ikke engang barna liker kø...
Så kommer helgen. Far fyller skuta til randen, men må la skikjelke og eldstejentas bestevenninne stå igjen. Bilen er full. Familietur, aldri sur. Redskapen skal blåses ren for sot og svevestøv. Han skal vise mor og barn, og ikke minst naboen, at far har ”muskler”. Hva skjer? Far re-oppdager til sin store frustrasjon at Veivesenet har skiltet ned hele strekningen fra Bergen til Voss fra 80 til 70 km/t… Og i Arnanipatunnelen har minstemann fått nok av dette soloraidet til far; poden ser ikke veien fra dype baksetebrønner, og nå må han spy(!) Far blir tvunget til å stanse på Trengereid slik at barnemenyen fra McDonalds i Åsane igjen skal få se dagens lys.

Far blir stående passiv og apatisk tilbake å se at alle ”sinkene” han fliste på ”dødsmilen” forbi Ytre Arna passerer en etter en. Samtidig blir han selvsagt hånet med oppmuntrende støt i billige japanske bilhorn… men de virker. Og da min venn, nærmer vi oss poenget. Far har kjøpt en bil som virker så til de grader, at han for lengst ikke aner hvordan han skal utnytte den. I tillegg har den store mangler i forhold til hans behov. Kanskje har han latt seg blende av retusjerte bilder i blanke motormagasiner med kåte biljournalister på tur langs Autobaner eller på trange italienske hårnåler med håret i full fyr. Når sist kjørte du i 220 eller trakk ”G” ut av trange korketrekkere med baksetet fullt av egne og andres unger i våte fotballdrakter?  Tog du an..?


Ekte glede også for de søte små, her i "lyse trivelige lokaler", Nissan Qashqai Pluss 2.

Men far vil raskt forsvare sin feilinvestering og motargumentere med at det handler om ”kjøreglede”. Smak litt på det ordet. Hvor, i vår bilkommunistiske stat, kan du i virkeligheten oppleve innholdet i det ordet? Pussig nok er mine slike sjeldne øyeblikk knyttet til de dårligste og minst vedlikeholdte, og mest svingete veiene vi har her i landet. Vi snakker om Granvin – Norheimsund, Lavik- Dale i Sundfjord, for ikke å snakke om ”Rally Guddal” i samme region. Men hvor ofte er far der?


Stasjonsvogn, her som BMW 520D vs MPV, her som VW Sharan 140 Tdi


Hvor mye bedre kjøreegenskaper har en moderne stasjonsvogn enn en moderne MPV? Marginalt, er min påstand, etter å ha prøvd flere av 2011 modellene. Faktisk så marginalt at du aldri vil merke forskjell der du står i køen eller putler mot Voss i 70-80 km/t. (Du får selvsagt sportsunderstell og ekstra stag på MPVer også, hvis du en dag vil leke deg inn og ut av hårnåler).

Nå har Pål skiftet side, tenker du kanskje. Er ikke den fyren lengre autofil? Selvsagt er han det. Og han vet fortsatt å glede seg over totalt upraktiske, bråkete og håpløst overdimensjonerte brutale doninger med (og uten) sjel… Men vi snakker her om hverdagsbilen, hvor du i dag kan få ”Ja takk, begge deler” på en og samme plattform; ytelser, komfort og funksjonalitet. Nevnte jeg blid kjerring og superinteresserte unger?


Før skulle en sofa kun sittes i. I dag har vi fått andre behov. -Er du med?


Min spådom er at sedaner og stasjonsvogner i storbilklassen er en utdøende rase. Det går lengre og lenger tid mellom hver gang bilprodusentene oppdaterer disse modellene. Det går 3 generasjoner A4er på en generasjon A6, og snart er ”slåkene” kun for blåruss. Men de blir også lei av å fikle med setebelter mellom trange barneseter. Et annet faktum er at snart ingen har råd til dem.

Fremtiden i mitt bilhode er SUV og MPV. Og ser vi lengre inn i bilkrystallet, ser jeg en sammensmelting av det beste fra de to konseptene, bare avbrutt av småbiler i alle valører og fasonger. VW Sharan kommer nå f. eks med kraftig diesel, trekk på fire med sportsunderstell, skyvedør, justerbare integrerte barneseter og 7 sitteplasser under glasstak. Tenk om også Galaxy hadde gitt sin 2,2 Tdci med 200 dieselhester drift på alle fire. Da blir det etter hvert vanskelig å velge SUV, og meningsløst og kjøpe stasjonsvogn… Og jeg antar at Audi, BMW og Volvo snart våkner og presenterer MPVer. Da selvsagt i Quattro, AWD og X-versjoner. Hva skal vi da med kjedlige stasjonsvogner og sedaner fra f. eks. Tyskland…?

Men ikke alle har barn. Vel, i så fall realiser drømmen og kjøp coupé eller cab. Vel, vil noen si, vi har barn, men de er flyttet ut… Kjøp MPV med 7 seter med det samme, for snart komme de trekkende med barnebarn… Mange barnebarn som skal på fotballtrening, gitar og disco-dans. Og er du bestefar, så er det mye kjekkere å stige inn i en bil, enn å sitte seg ned i en bil… For husk; du skal ut igjen også…

Finn ut hva du og dine trenger, og spar hundrevis av tusen. Drit i hva naboen vil si. Det går sikkert opp for ham også en dag, og da var du først… Ta barn, barnebarn og bilstoler med når du prøvekjører bil. Kjøreglede kommer først når du har truffet blink, og når alle hjerter gleder seg. Da kan du smile selv i kø og i 70-soner, og kanskje viktigst av alt; du rekrutterer nye autofile borgere J


Autofil! Kul jente på kul bil.


Pål

Foto: Pål Samuelsson

1 kommentar:

  1. Vi tilbyr alle typer lån, for eksempel investeringslån, prosjektfinansiering og økonomisk støtte til enkeltpersoner, bedrifter over hele verden. Vi gir midler med en rente på 3%. Få lån på syv (7) virkedager.

    E-postadresse: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +18474539904

    SvarSlett