mandag 31. oktober 2011

DET ER AV BARN OG FULLE FOLK...

I dag leste jeg en link i Dagbladet.no til Vi Menn Bil som har plukket ut årets 10 beste familiebiler av i alt 107 biler testet i løpet av 2011. Ikke verst tenkte jeg, som leser alle slike saker med stor iver. Jeg er selv i målgruppen med tre barn i alderen 6 – 12 år, og har akkurat kjøpt min 4. ”familiebil”. Spent begynte jeg å lese…
Men hva er det jeg leser? Av de ti ”beste” familiebilene til Vi Menn Bil er 7 konvensjonelle stasjonsvogner med baksetebenk fra 70-tallet, og med en sittehøyde få centimeter over tarmakken. De tre øvrige var en SUV (ASX), en MPV (Mazda 5) og en ”elledille” (Opel Meriva – verken fugl eller fisk)… Og vinneren var, hold deg fast, Ford Focus stv.(!) Spørsmålet som reiser seg i mitt bilinteresserte hode er om biltesteren har vært edru? Om biltesteren har barn? Og hvorvidt barn er involvert eller spurt om hva de mener i denne kåringen? Resultatet forteller jo oss som er edru, og har barn, og som er litt over snittet interessert i bil, at dette må være riv ruskende galt, (noe også alle de protesterende kommentarene under testartikkelen også vitner om…)

Hva mener barna?

Testens enkle måleparametre var følgende:Prisen ligger mellom 200 000 og 500 000 kroner, og bilene må utmerke seg med tanke på praktiske egenskaper, baksete- og bagasjeplass, samt aktiv og passiv sikkerhet. Om de så i tillegg er fine å se på og morsomme å kjøre, demper ikke det vår begeistring.”

Er ikke Vi Menn Bils testvilkår selve definisjonen på en M.P.V.? (MPV: Multi Purpose Vehicle, kilde: Wikipedia).

Alle barn jeg kjenner, inkludert mine egne selvsagt, liker sittehøyden en MPV og en SUV kan tilby. Dette kan jeg faktisk litt om, både som far og som fotballtrener gjennom de siste 7 år. Med egne og andres unger, til og fra haugevis med treninger, kamper og cuper, med både MPV og stasjonsvogn, er jeg er ikke i tvil om hvilke bil det var best stemning i, og det helt uavhengig av kampresultatene(!).

BMW underkjennes av Frida, mens Sharan fikk tommel opp. Hvordan kan Sharan oversees i en test om de beste familiebilene...?

Jeg kan også bekrefte at mine barn digget å komme fra V70 til Galaxy. Og det selv om V70en hadde Volvos geniale integrerte barneseter. Barn liker som regel ikke konvensjonelle stasjonsvogner. De har dype setebrønner og tradisjonelt sett høyt plaserte sidevinduer som gir dårlig sikt. De av dere som leste blogginnlegget ”Folk og røvere” fra juni i år, husker kanskje Frida på 10, sin knusende dom over utsikten fra den nye BMW 5-serie sine bakseter. Rett og slett ubrukelig for en 10 åring… I tillegg er stasjonsvognsetene utformet som en sofa i motsetning til MPVene som har tre enkeltstående seter som lar seg bevege i flere retninger. I tillegg kan de også tas ut eller flyttes på.

Det er mye som skal være med når familien skal på tur.
Seteløsningene gir også lettere dager for far og mor når sikkerhetsbelter skal festes mellom enkeltstående barneseter og/eller sitteputer. Takhøyden i MPVer er vesentlig bedre enn i vanlige personbiler, noe som gir romfølelse og bedre sikt i alle retninger. Nevnte jeg plass til lavo, barnevogner og ballnett..?


BMWs baksetebrønn (til venstre) ubrukelig for  barn: V70s integrerte barneseter gjør forholdene litt bedre (midten), mens MPVens (til venstre) høyt plassert enkeltseter og store vindusflater gir optimale forhold for de minste.

 
At ”krokofanten” Opel Meriva med en lengde på 4,28 m. kan komme blant de ti beste sier vel det meste om denne testen. Hvor mange praktiske egenskaper kan du lokke frem fra 4,28 m i forhold til 4, 80 som er cirka-lengdemålet på f. eks. Galaxy og Sharan. Til og med Chrysler Voyager slår knock out på den lille bastarden. … Og blir du virkelig begeistret over en Opel Merivas kjøreegenskaper…? Skeptisk…

Av de ti vinnerne er det kun en (!) som leveres med 7 seter. Smak litt på testens overskrift; ”Årets 10 beste familiebiler”. Meget skeptisk…

Hvordan kan denne bli oversett...?
Hva er det som får motorjournalister til å trekke slike konklusjoner? Dette er jo direkte villedende informasjon. Tenk om familier uten interesse for bil lar seg blende av dette makkverket, og bruker 200.000 – 500.000 på noe som garantert vil bli en gigantisk feilinvestering i en hardt presset familieøkonomi. Har ikke motorjournalister et moralsk ansvar i likhet med andre journalister?

Eller denne...?
Hvis utvalget på 107 biler ikke hadde bedre kandidater enn de kårede vinnerne, burde selvsagt redaktøren ha stanset denne testen. For blant de ti utvalgte er det i bestefall kun en verdig kandidat til tittelen, nemlig Mazda 5. Her mangler de alle sammen; Sharan, Galaxy, S-max, Touran, Voyager, Outlander, CR-V, PSAs gullfiskboller, Volvos modeller med integrerte seteløsninger, Verso, Qashqai pluss 2, osv osv…

Ungene "ruler" på bakerste benk... Her i onkels fleksible og STORE Galaxy.
Dette blir det samme som å plassere VI Menn Bil blant de ti beste bilbladene i bladhylla på din lokale bensinstasjon… Nei, det er av barn og fulle folk du får høre sannheten. Her er dessverre ikke barna spurt, og ikke vet jeg, men kanskje journalisten her ikke har vært full nok..? Bedre lykke neste gang.

Ikke la deg lure. Les den utrolige testen her: http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article708762.ece

Pål.
Foto: Pål Samuelsson

2 kommentarer:

 1. Jeg syns du har mange gode poenger. Om Vi Menns biljournalister er edruelige eller ikke skal jeg ikke mene noe om. Som kjent er smaken som baken; nemlig delt!
  Men det er jo litt artig at vår Mercedes-Benz C-klasse st.vogn havner som nr. 4 i testen. Siden Galaxy'en ikke er med sier det noe. Som kjent har vi hverken små barn eller driver fotballtrening og denslags. Kjerstin, jeg og vår halvgamle schãferhund "Juli"klarer oss utmerket med 4.plass i Vi Menn testen.
  Men at Ford "FuckedUs" ble nr. 1 er ubegripelig!

  Mercehilsen
  Onkel Aia m/fam.

  SvarSlett
 2. Nei dette er hoderystende. Her skulle de teste epler, men av en eller annen grunn endt opp med bananer... C-klasse er nok en bra bil, men for en (barne)familie er den rett og slett ikke praktisk nok. Men for en gammel tante...

  Pål:)

  SvarSlett