søndag 15. september 2019

TAPAS


av Pål  Samuelsson

I sommer gikk ferien til grenseområdet mellom det sydvestlige Frankrike og det nordlige Spania, innerst i Biscayabukten. I det som omtales som Baskerland, ligger kystperler som Biarritz, og Sant Jouan de Luz på fransk side, og ikke minst spanske San Sebastian, like over grensen. I disse vakre omgivelsene ligger tapas-barene tett som hagl, og det var i dette området den spanske mattradisjonen med de deilige smårettene ble født.



Slektninger
Spanske Seat er tilbake her på bjerget, med et spennende modellutvalg. Seat-historien tar vi en annen gang, men Seat var rimelig godt etabler her en periode med modeller som Ibiza, Cordoba, Leon og Alhambra. Alle hadde de tyske fettere og kusiner, da eierne, da som nå, var mektige VW.

I dag satses det på nytt i Norge. Ikke helt ulikt Skoda, er Seat det friske pustet, som tilbyr alternative modeller bygget på kjente VW-plattformer. Selv om det blir vanskeligere og vanskeligere å finne igjen deres henholdsvis tsjekkiske og spanske identitet, blant alle VW-knappene og bryterne, har de fortsatt snev av egenart. Det blir imidlertid lettere og lettere for trente biløyne å skimte  VW-modellen som skjuler seg under skallet.

Kjente og kjære knapper, og to USBer... Flere bak.


Påls bilblogg kjørte Seat Tarraco 2,0 TSI med 190 hester her om dagen. Tarraco er en relativt sprek SUV, med 7-seter og er dermed et alternativ til VW-konsernets Skoda Kodiaq og VW Tiguan Allspace. På utsiden av gjerdet står konkurrenter som Ford Kuga, Mazda 5, Toyota Rav for å nevne noen.

Potent uttrykk, her med 20 tommere som fyller godt ut i buene.


Min første tanke er at Seat er modige som lanserer slike biler i det landet i Europa som har kommet lengst i å parkere sine fossile SUVer. For det er en del år siden disse bilene lå øverst på salgsstatistikkene. Selv om også Seat har varslet en hybrid-løsning like rundt hjørnet, begynner konkurransen også her og dra seg til. Og spørsmålet om en skal velge bensin eller diesel har dessverre dødd ut i kantiner og på spiserom for flere år siden her hjemme i det oljeproduserende Norge.




Men lar vi storpolitikk og klimautfordringene ligge, så er Seat Tarraco en gavepakke til småbarnsfamilien. Sammenlignet med sine søskenbarn, er den litt rimeligere, men fortsatt relativt kostbar, med en prislapp 614.000, inkludert to ekstra seter på bakerste rad. Fordelen, i motsetning til sine slektninger, er at du da får nærmest alt utstyr med i prisen.

 



Plassmester
Testet versjon har en sprek 2-liter med turbo og trekk på alle fire hjul. Den oppleves som stille, høyreist og komfortabel. Den har all den plass du drømmer om, og den kan trekke den største campingvognen. Fra midtkonsollen og frem er dette en VW. Nærmest alle knapper og funksjoner finner jeg igjen i min egen Octavia VRS. Til og med "gaupeørene" bak rattet ser mistenkelig like ut dem jeg girer med frem og tilbake til jobben. Det nye og kule, er det digitale dashbordet, med tre ulike oppsett. De aller fleste har dette på plass i dag, og her innfrir Seat med et alternativt speedometer og turteller-oppsett. Den nye senter-plasserte info-skjermen er også fin, og trekker inntrykket i riktig retning.



SUV er likestilt med god høyde over havet. Utsikten og følelsen av kontroll over trafikkbildet er upåklagelig. Setene er rause og  interiøret pent og eksklusivt. Særlig likte vi den tversgående, noe utstikkende, listen som deler det øvre og nedre dashbordet. På Audi-vis strekker den ut bilens innvendige bredde, og gir en følelse av soliditet og kvalitet. Det innvendige volumet sluker alt fra unger og fotballnett til store barnevogner og IKEA-reoler. Selv med alle billettene utsolgt, har du plass til 700 liter med kjegler og svette fotballdrakter. Følelsen av volum forsterkes selvsagt av panoramataket, også det mistenkelig likt en annen bil jeg kjenner godt. Uansett, smart med gjenbruk, som sannsynligvis reflekteres i prisen.




Girkassen er 7 trinns DSG, som kunne betydd Dritrask Sports Girkasse. Uansett, det er slik den oppleves, særlig i modus "Sport". Den har også andre alternativer, ut fra humør, føre eller politisk orientering (les miljø). Kassen girer som en DSG skal, og når du velger "miljø" kan du kjøre meget smart og billig, selv med bensin. Litt trening med bruk av gass og brems gjør at dette flyter helt uten friksjon i nedoverbakker, og en liten tøtsj på bremsen gjør at girkassen griper inn og gir deg akkurat passelig motorbrems til at fartsgrensen overholdes og at bensinpumpen hviler. Hvis du ikke vil drive «miljø-sport» fikser den adaptiv cruise-kontrollen jobben, dog med marginalt høyere forbruk.

Under skjørtefoldene skjuler det seg en liten overraskelse, positiv så dann ...


Fremover-lent
Utvendig er dette uten tvil den fineste av søskenbarna. Kodiaq har i mine øyne et ærlig design, og er tro mot sine røtter og sine søsken. Tiguan er forutsigbar og noe mer kantete i uttrykket. Seat derimot, har elegante linjer, en overraskende «fresh» front, som garantert vil få bilfolket til å spørre seg -«hvilke bil var det...?». Frontlyktene er villere, grillen mer aggressiv og uttrykket betydelig mer fremover-lent.

Hekken har også sin egenart og sødme. Du blir rett og slett glad av å kjøre bak en Tarraco. Det som kunne gjort humøret enda bedre, var om de hadde fisket frem i dagslys de to eksosrørene som skjuler seg under skjørtet. For under skjørtefolden skjuler det seg en stor potte på tvers, med utblåsning i begge ender. Kanskje like greit å ikke provosere med slikt i 2019. Det føles uansett godt å vite at de er der...

 


Det nye og friske i mine øyne er en SUV på bensin. Du får den selvsagt med diesel også. Selv har jeg én bensinbil og én el-bil. Bensinbilen handler kun om følelser, og el-bilen kun om økonomi (og miljø...). Nå kan du faktisk velge bensinen, også basert på kognitive tankerekker og sunn fornuft. Forskjellen på forbruk mellom bensin og diesel er i ferd med å viskes ut. Selv har jeg kjørt Bergen-Voss med min bensin-turbo på 0,55. Ikke så veldig gøy tur, men jeg tror ikke jeg kunne gjort det vesentlig bedre med en TDI. Hovedforskjellen i dag er støy og pumpeprisen. Fortsatt er det 1-1,5 kr dyrere med bensin, men dreiemomentet og fordelingen av energien langs turtallskurven er også i ferd med å jevne seg ut, takket være optimalisering av turbotrykk både under og over midten. Med bensin, leverer denne hele 400 Nm fra 1750 o/min. Det er tall som kun var 2-litere på diesel forunt, for kun få år siden.

Fin designdetalj som gir det lille ekstra ...


Tjekkisk pils og tysk bratwurst
I blant alle VW-komponentene har Seat beholdt noe av sin egenart. Seat Tarraco er på mange måter som spansk Tapas. Tapas får deg til å se på mat med litt nye øyne. Et herlig måltid der alle smaksløker blir tilfredsstilt. Tarraco fremstår som en  med alt, som på noen områder overgår tsjekkisk pils og tysk Bratwurst. Det er sammensetningen av alle detaljene som skaper begeistring, ikke helt ulikt alle de smakfulle detaljene i tapasrettene.

Seat er en bil som dekker alle dine behov, men som likevel representerer et utradisjonelt valg fordi bilmerket relanseres etter flere år ute fra det norske markedet.

Vi ønsket å utfordre gamle ferievaner i år, etter mange år på sommerferie i opptråkkede stier langs Middelhavet. Hva med å prøve noe nytt? Noe ekte, noe ukommersielt, helt uten neon-skilter og norske aviser på annethvert gatehjørnet. Derfor Biscaya og Baskerland, med sine rene Atlanterhavsstrender, sin vakre arkitektur og med sine uberørte gamle-byer. For oss en innertier, og et feriemål som garantert vil bli resirkulert.


Tapas i San Sebastian.

Fin bil
På tallerken foran oss havnet Tarracoens «utseende» øverst på min liste. Rett og slett en fin bil. Men også sammensetning av løsninger og utstyr, herunder 7 seter og firehjulstrekk og fortsatt mye plass igjen. Den scorer også høyt på å gi eierne handlefrihet i forhold til bruksområder, den har en artig respons og den fremstår som kvalitetsmessig imponerende sammenholdt med pris. Og spør du meg, vil det være smart å prøve en Tarraco, før du gjør et valg i dette segmentet.



I sommer var det nysgjerrigheten mot alle mulighetene som lå i en tapasmeny, som fikk oss til å besøke disse tapasbarene i baskernes rike. Før kunne vi lese om flerbruksbiler og kinderegg-løsninger med tre i én. Nå kliner Seat til med tapasmeny. Du blir garantert begeistret, du blir garantert imponert og du vil garantert få smake noe du aldri før har smakt. Og viktigst av alt; Jeg tror du vil like det…

Masse lykke til med lansering av nye tapas-retter, Møller bil Seat på Kokstad!


Fun fact: Tapas er en spansk mattradisjon som består av mange ulike småretter eller snacks. Kilde: Wikipedia.

Foto: Pål Samuelsson



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar