søndag 7. april 2019

FORNYBAR ENERGI

Av Pål Samuelsson
Denne uken kunne vi høre at miljøvernere ikke syns noe om vindmøller(!). Det samme kommer fra alle ordførerne som muligens må sette opp noen vifter på sine nakne hauger og hamrer. Da begynner det å bli vanskelig dere. Alle vil ha vindkraft og fornybar energi, men ingen vil ha vindmøller …? Til vi har løsningen, har jeg muligens funnet en aldri så liten energikilde …

Mens det krangles om vindmøllenes arrdannelser i naturen, dro vi på Motor Cross stevne på Bømlo, og lot oss imponere av barn og unges motorlek i herlig vårsol. Sotra – Bømlo er en herlig formiddagstur, og en perfekt anledning til å teste noe spennende på fire hjul. Stian, hos Møller bil på Kokstad, anbefalte en strøken TT fra 2016, som nylig var kommet inn. Audi sitt lille vakre ikon har tiltalt meg siden den kom i 1998.

Audi har klart å etablere TT som et bil-ikon. Til tross for at designet kan gi assosiasjoner til både 911 og Beetle, har den en solid egenart og identitet, som har holdt det gående i over 20 år. Bilen finnes i et mangfold av modeller, med og uten tak, med fire, fem og seks sylindre, ja til og med på diesel. Ytre mål, kupéstørrelse og takprofil er omtrent uforandret på disse årene. Front og hekk har fått flere løft, det samme har modellprogram og teknikken under de runde og bestemte formene. Fra den første generasjonen i 1998, med 180 og 225 hester, finnes det i dag råsterke TT RS, med 400 hester fra 5 sylindre. Rett bak denne, finnes to 2.0 TFSIer på hhv 310 og 230 hester, samt en 1,8er på 180 hester. Altså noe for enhver smak.


Vi lånte 230 hesteren. For øvrig samme motorteknologi som står i min Skoda RS, med seks trinn DSG, og en vilter eksos, som sender deg rett opp i ringene når programmet settes opp i «tussebye». Da promper og smeller det litt ekstra, og du bare må smile, og faktisk av og til le. Med 230 hester, trykker den deg godt bak i de deilige S-line-stolene. 0-100 går på 5,3, men vil du bruke ett sekund mindre, kan du velge 310-hestersversjonen. For øvrig samme alternativet som finnes i S3, Golf R, m. fl. Vil du fortsatt ha mer G, drar du den helt ut, og går for 2,5-literen med Walter Røhl-lyd, som treffer 100-merket ned mot 3-tallet. Alle modellene med quattro, selvsagt.


Det er nettopp kombinasjonen quattro, ett hjul i hvert hjørne, korte fjører og lavt tyngdepunkt som gjør dette til stor moro. Ja, den går nok kjempefort også, men det er i svingene du virkelig får brynt deg. Her er det ikke bilen som er begrensningen, men sneglehuset i det indre øret ditt. Denne ligger på veien som en «svele» fra Sunnmøre. Og uansett hvor mye rømme og syltetøy du legger på, så henger den fast. Rett og slett en aldri så liten gokart. Den lave vekten, kombinert med turbodrag, gir et enormt moment på lave varv. Og den kommer som en kule opp fra det store dypet.


Dette er ikke en bil du bare «hiver» deg inn i. Den har en forholdsvis lang og tung førerdør, type «roadster», med lekre konvekse ruter, selvsagt uten ramme. I tillegg til å bøye deg ned for å komme inn under den lave taklinjen, må du samtidig løfte benet over en solid dørstokk. Dernest vippe hoften over de deilige sidestoppene, du minutter senere vil lovprise, når gokarten forsøker å kaste deg ut av salen i svingene. 

 

Du klatrer rett og slett ned og inn i en racerbil. Ferdig innklatret og fastspent, har du ikke lyst til å klatre ut igjen. Ratt, sete, pedaler og fot-hviler er helt perfekt satt opp. Noen ganger får du bare den følelsen av at menneske og maskin er «ett». TT er rett og slett bygget rundt deg.


Knapper og «gadgets» er smart plassert oppunder midtkonsollet, og «Audi-hjulet» i midt- konsollet gir deg hundrevis av innstillingsmuligheter på det heldigitaliserte dashbordet. Fancy, og absolutt fortsatt hypermoderne i 2019. Musikkanlegg, type Bang Oloufsen, er magisk. Her må du ta deg tid til å finne frem din aller beste spilleliste, men samtidig huske å skru helt av i ny og né, slik at de to pottene der bak også får underholde deg med snerr og spark.
Audi TT 230 er en bil du etter kort tid blir glad i. Det er utvilsomt en bil med sjel. Den er utrolig behagelig i «Comfort», og lett å kjøre ned mot 0,6 hvis du bare vil kose. Men samtidig potent og sint om du påkaller alle tilgjengelige ressurser. Bakseter …? Vel, to stk. for barn, for å være helt ærlig.



Jeg kunne skrevet mye mer om denne herlige vognen fra Møller-gjengen på Kokstad, men den må rett og slett oppleves. Vi smilte i hvert fall til og fra Bømlo i herlig solbrillevær. Ola, nevø og Motor Cross-utøver, sørget for høydepunktene på Crossbanen dypt inni Bømla-skogen, bare et par stenkast og en liten kjøretur fra vindmølleparken på Fitjar. Vindmøller er ikke bra for naturen likevel, skal man tro noen ivrige miljøforkjempere. Men ikke fortvil, Audi TT gir energi, og det på en måte som får frem både smil, varme og ekte glede. Og skulle du gå tom, så er det bare å klatre inn igjen. Energien fra Audi TT er nemlig fornybar😊.

Fun fact: TT står for «Tourist Trophy», som var et rally der det Audi-eide NSU gjorde det godt i sin tid. Kilde: Wikipedia.

Foto: Pål Samuelsson 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar