onsdag 8. februar 2012

HVEM BLIR DE NESTE...?

Denne gangen var det kjøring i ruspåvirket tilstand som ble skebnen for en uskyldige og uvitende 36-åring som kom imot. Han døde på stedet i Hjelmåstunnelen i går. Vi kan knapt forestille oss hvordan hans familie har det i dag.

Forige gang var det vær -og vindforhold som fikk skylden da en kvinne omkom av skadene hun pådro seg i en trafikkulykke på Bildøy. Også det en møteulykke mellom fartsretningene. Før den; en møteulykke med rus igjen.

Hvor lenge skal vi sitte å se på dette? Det er vel ingenting som er så naivt som å tro at folk komme til å slutte å kjøre i fylla fordi om de dytter UP-sjefen inn i Vestlandsrevyen i beste sendetid. Eller tro at folk nå kommer til å slutte å fikle med en SMS, eller sovne bak rattet, eller kanskje plutselig lære seg å tilpasse seg kjøreforhold preget av snø, is og slaps. Det vil vel neppe skje med det første...

Eksperter påstår at midtdelere kun vil redde ca 10 liv i året. Vel, hittil i år ville midtdelere ha reddet minst tre liv bare i Hordaland, og året er så vidt begynt... I tillegg ligger tre personer hardt skadet på Haukeland "as we speak". Kanskje vi skal be "ekspertene" om å regne på dette en gang til?

Jeg har i min politigjerning selv opplevd uskyldig drepte i møteulykker. Noen husker kanskje hendelsen om lastebilsjåføren som sovent bak rattet i en tunnel og rev en mann i sin beste alder ut av tiden. Jeg var med på å rydde opp... Ingen ønsker konsekvensene dette gir. Det blir derfor merkelig og uforståelig at heller ingen vil bevilge pengene som skal til for å komme disse ulykkene til livs.

 Vi må droppe prinsippene om at mennesket vil forbedre seg. Noen av oss vil dessverre alltid være vandrende katastrofeområder. Mens vi diskuterer hvorfor det er slik, og hva vi kan gjøre for å rette på dette, dør uskyldige medmennesker som fluer langs veiene våre. Vi må etablere de barrierer som skal til for å verne uskyldige billister fra uansvarlige veifarende i rus, i søvne eller som av en eller annen uforklarlig grunn befinner seg i ditt kjørefelt. Hvem blir de neste?

Dette skjer på veiene du og jeg kjører på nesten daglig. E16, E39, RV 555 osv. Det eneste du kan gjøre er å være utvilt, edru og observant. I tillegg, hvis du er bemidlet, kan du kjøpe deg en så stor, tung og trygg bil som over hode mulig. Det kan redde livet til deg og din familie, om noen skulle forville seg over den gule stripen som skiller liv fra død. Bare så synd disse bilene koster mer i avgifter enn bilen i seg selv.

Kanskje vi ikke har råd til midtdelere? Kanskje veivesenet har for få folk og for få resurser...? Vel. kanskje vi kunne gitt jobben til sårt trengende europeiske entreprenører. Kanskje fra Spania?. De har sikkert både ledig tid og kanskje til og med ledige maskiner...?

Hva venter vi på? Neste ulykke...?



Dette forstår jeg ikke...

Pål

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar